Ψωριασική νόσος: Οι «αλήθειες» της ψωρίασης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε πριν από 15 χρόνια, ως ημέρα «εορτασμού» για την παγκόσμια κοινότητα των ασθενών που πάσχουν από το νόσημα αυτό αλλά και για τους συλλόγους ασθενών. Τι έχει αλλάξει όμως μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια και πώς μπορούμε εμείς ως ασθενείς να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας;

Ψωριασική νόσος: Οι εξελίξεις στα φάρμακα

Αναμφίβολα, η εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης έχει προσφέρει σε γιατρούς και ασθενείς πολλά εφόδια στη θεραπευτική τους φαρέτρα, ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ψωρίαση. Η χρήση των βιολογικών παραγόντων έχει επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των ασθενών, καθώς η αντιμετώπιση της νόσου είναι για πολλούς από εμάς μια πραγματικότητα. Πολλές φορές βέβαια δεν είναι μόνο η ψωρίαση που μας ταλαιπωρεί. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα (πηγή: Το σώμα σου μιλάει). Γι’ αυτό και πια η επιστημονική κοινότητα τείνει να αναφέρεται αθροιστικά και στα δύο νοσήματα με τον όρο «ψωριασική νόσος».

Τι μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου;

Είναι όμως η φαρμακευτική αγωγή το μόνο δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας ασθενής στον εαυτό του για την αντιμετώπιση του νοσήματος; Μέσα από την δική μου εικοσάχρονη συνύπαρξη με την ψωρίαση, ναι, η θεραπευτική αγωγή είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί κάποιος ασθενής να κάνει στον εαυτό του. Υπάρχουν υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορείς να του προσφέρεις!

Θεραπευτική αγωγή

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα και συνεπώς έχει χρόνια θεραπεία, η οποία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται ένας δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος συνδυασμός πραγμάτων. Η θεραπευτική επιλογή πρέπει να είναι κοινή απόφαση του γιατρού και του ασθενούς, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αλλά και ασθενής, οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού για την αγωγή του. Και παρότι αυτό ακούγεται απλό, δεν είναι πάντα. Συχνά είναι δύσκολο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε χρόνιες αγωγές που απαιτούν χρόνια συμμόρφωση. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι, αν και οι θεραπευτικές επιλογές των ασθενών με ψωρίαση είναι αρκετές, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες ανεκπλήρωτες ανάγκες των πασχόντων.

Ποιος είναι ο ρόλος του ασθενούς στη διαχείριση του νοσήματος

Η διαχείριση ενός χρόνιου νοσήματος απαιτεί τη συνεργασία όχι μόνο του δερματολόγου με τον ασθενή, αλλά πολλές φορές και του οικογενειακού – φιλικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η κλισέ φράση «όλα ξεκινάν από εμάς/ μέσα μας» κρύβει στη δική μας περίπτωση μια μεγάλη αλήθεια. Ο ίδιος ο ασθενής για να διαχειριστεί το νόσημά του πρέπει να «σκύψει» μέσα του, να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί τα δεδομένα της υγείας του ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει τον εαυτό του. Η ψωρίαση, ως χρόνιο νόσημα, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενούς, κάτι το οποίο πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη και η φροντίδα της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς.

Για να πετύχουμε, λοιπόν, τα καλύτερα για την υγεία μας αποτελέσματα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σφαιρικά, συνδυάζοντας το κατάλληλο για εμάς θεραπευτικό σχήμα με την εξασφάλιση της ψυχικής και σωματικής μας ευεξίας.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στο shape.gr