Οι συνέπειες της κούρασης στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

H κούραση αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επιδρώντας έντονα στην καθημερινότητα ενός ιδιαίτερα μεγάλου ποσοστού των ασθενών. Η συγκεκριμένη διάσταση της νόσου απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR, το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο της ρευματολογίας.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από 12 έως 15 Ιουνίου με τη συμμετοχή πάνω από 14.000 συνέδρων, προερχόμενων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και απ’ όλο τον κόσμο. Το επιστημονικό ενδιαφέρον του συνεδρίου είναι πολύ μεγάλο, αφού κάθε χρόνο παρουσιάζονται αποτελέσματα μελετών από απανταχού επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ρευματολογίας, καθώς και νέες θεραπείες, επιστημονικές ανακοινώσεις, νέες συστάσεις για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων και εν γένει ό,τι νέο υπάρχει στο συγκεκριμένο πεδίο.

Όπως επισημαίνει η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, αυτή τη χρονιά σημειώθηκαν πολλές επιστημονικές αναφορές στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όχι μόνο σχετικά με επερχόμενες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και αναφορικά με διαφορετικές προσεγγίσεις του νοσήματος αυτού, με κύριο στόχο την καλύτερη διαχείρισή του, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους ασθενείς. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Jose Antonio da Silva (Πανεπιστήμιο Coimbra- Πορτογαλία) σε ένα από τα πιο βασανιστικά και πολύ συχνά συμπτώματα του νοσήματος, δηλαδή στην κούραση (fatigue).

Αυτή η αίσθηση κόπωσης συνιστά ένα κοινό, επίμονο πρόβλημα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡA). Επηρεάζει το 40% – 80% των ασθενών με ΡΑ, ενώ θεωρείται από τους ασθενείς ως μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της νόσου. Η αδυναμία για εργασία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της κόπωσης για τους ασθενείς που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jose Antonio da Silva, οι ασθενείς έχουν αναγνωρίσει την κόπωση ως το κύριο εμπόδιο στην απασχόληση και την παραγωγικότητα. Σε ειδική συνεδρία κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της EULAR, ο καθηγητής da Silva επεσήμανε ότι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η κόπωση στην ρευματοειδή αρθρίτιδα συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας απουσίας από την εργασία, στην αύξηση της εμφάνισης των διάφορων προβλημάτων σε σχέση με την αδυναμία για εργασία,  καθώς και σε περισσότερες ιατρικές επισκέψεις και παραπομπές σε άλλους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.).

Μια πρόκληση για τους ρευματολόγους είναι ο καθορισμός του τρόπου μέτρησης της κόπωσης στη ΡΑ, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναίνεση (consensus) σχετικά με την πιο αποτελεσματική μέθοδο μέτρησης και τον καθορισμό ενός τυποποιημένου εργαλείου αξιολόγησης. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι συνολικά η μέτρηση της κόπωσης στην RA αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες λόγω της υποκειμενικής φύσης της. Aυτή η παράμετρος έχει οδηγήσει στην πρόταση πολύπλοκων εργαλείων που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στην πράξη.

Εν κατακλείδι, είναι άξιο επισήμανσης το ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και συνεργασία των επιστημόνων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών που σχετίζονται με τη μέτρηση της κούρασης των ασθενών εξαιτίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση των συνεπειών της κούρασης στην καθημερινότητα των ασθενών αλλά και στην αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής παρέμβασης.

Διαβάστε το πρωτότυπο στην naftemporiki.gr